HIER MOET IEDER BESCHAAFD PERSOON NAAR TOE

Zo’n enkele keer beleef je iets waar de tranen onwillekeurig van over je wangen stromen.

Die ervaring had ik vandaag bij “de bunker” een prachtig project op de hoek van de bibliotheek in het centrum, naast de fietsenstalling.

Ik raad iedereen aan om er heen te gaan.

Je wordt geconfronteerd met drie intensieve ervaringen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog werden gedwongen onmogelijke keuzes te maken. De mensen die dit bunker project hebben opgezet hebben verdomd goed ingeschat wat dilemma’s met mensen doen.

Blog Image

Je krijgt aan het einde te zien wat de werkelijke afloop van de betreffende dilemma’s was. Ik kon een heftige emotie niet onderdrukken. De zekerheid die we in deze solide en veilige samenleving hebben, valt plotseling weg. Je hebt eerst het idee dat je stoere besluiten zult nemen…….ga erheen en test deze stoerheid….

Het geheel deed me denken aan het boek De Donkere Kamer van Damocles van romanschrijver Willem Frederik Hermans.