In het nieuws vandaag de suggestie van een nieuwe Paarse coalitie.

Is dat nou wel een realistische gedachte? Op dit moment zijn er lijkt me geen grote kroonjuwelen te verzilveren. Misschien nog de gekozen burgemeester. Misschien het weghalen van provincies of samenvoegen daarvan. Opschalen van regionale besturen. Processen die al jaren lopen en vanwege de bezuiniging misschien extra sterk in beeld. Had ook al jaren geleden moeten gebeuren.

Interessanter is het nieuws van twee weken geleden. Allebei in problemen hielden Buma (CDA) en Samsom (PvdA) elkaar enigszins bij de hand.

Je kon toen al uitrekenen dat geen redelijke coalitie mogelijk was zonder een van die twee. Als PvdA en CDA erin zouden slagen elkaar niet van tafel te laten spelen was een coalitie zonder die twee niet redelijk mogelijk.

Ik denk dat CDA en PvdA ook in (tijdelijk) veranderde prognose elkaar niet los zullen laten. Nieuw paars is daarmee niet reĆ«el. Overigens…D66 is Europees liberaal en het lijkt me voor de verhoudingen in een kabinet niet gewenst dat je als sociaal democraten je 4 jaar in je eentje kapot moet knokken in een liberaal kabinet. Vooral Europa speelt natuurlijk een belangrijke rol. Geen ruimte de komende jaren voor Euro-scepticisme. Ook de lokale steun voor een breed nationaal kabinet is het beste te realiseren door de grote 4 in een kabinet op te nemen.

Alternatief….met de SP besturen is niet realistisch. SP heeft te weinig ervaring en is te fanatiek, anti-europa en dat moeten we nu niet hebben. Het lijkt het meest aantrekkelijk, maar is niet de verstandigste coalitie.