Ik had het eerste boek van Carlos Ruiz Zaf√≥n niet gelezen. Maar ook zonder deze leesexcercitie viel dit boek me tegen. Ik voel me daar ook een beetje alleen mee staan. Los van enkele vergelijkbare zeer kritische recesnsies, overal lovende kritieken, loftuitingen, fantastisch enz. Ik vond het zwaar tegenvallen omdat de verwachtingen door alle positieve kritieken nogal hoog waren gespannen. Of het aan de vertaling of de auteur ligt weet ik niet. Het boek was vlak, overal onnodige stank, dood en verderf, het ene pus spoot over het andere heen. Overal duistere kamers en krakende deuren gesloten met geheimzinnig smeedwerk, die slechts met moeite te openen waren. Steeds wanneer de schrijver een probleem tegenkomt tovert hij duivels en goden te voorschijn om het op te lossen. Soort Faust verhaal zat er wel in, maar de gevolgen van het niet opvolgen van de opdracht komt er niet uit. Daarmee lijkt hij zijn leven te hebben gered….van terminaal ziek tot een jonge god.

Hij bedrijft de liefde met zijn geliefde….slechts een keer…en het hele boek zit je te wachten op het kind…dat niet komt. Er zit ook steeds maar glinstering in ieders ogen….geen verdere mooie beschrijvingen van gezichten. De dialogen zijn vlak en voor iemand die een nieuwe godsdienst moet ontwerpen voor een superbrein (duivel??) hadden ze gewoon te weinig diepgang. Het verhaal lijkt spannend, maar ik vond het slepend. Enkele spannende passages. Nee…het was niet wat ik had verwacht. De taal was ook niet mooi, rare vergelijkingen, vreemde beelden en domme stijlfouten. Misschien is het een mooie beschrijving van Barcelona, maar zelf als dit over Breda ging had het me niet kunnen bekoren. De schrijver is niet intelligent genoeg om dit thema volwassen te behandelen. Onnodige plots en detective verhalen lopen er nog doorheen. Ik smacht naar een nieuw boek van mijn lievelingsschrijver Thomas Roosenboom. Dit boek hoort thuis in het kabinet der terecht vergeten boeken.

Wil iemand het boek graag hebben: ongeschonden gratis beschikbaar. Stuur een mailtje naar hetspelvandeengel@henkhaarhuis.nl.