Ik ben waarschijnlijk een uitzondering tussen de “bondgenoten” van het FNV.
Wellicht is het nodig om wat langer te werken in de toekomst. Voor mij aanvaardbaar. Misschien een half jaar…misschien twee jaar, maar dan minder uren en met een andere werkbelasting? En alleen als er ook echt werk is. In elk geval flexibel…dat laatste ben ik met Agnes en de vrienden van het FNV eens.
Soms twijfel ik aan de noodzaak van die verlenging van het werkzame leven. Wanneer we echt werkkracht te kort komen, gaan we opnieuw mensen uit allerlei landen aantrekken om al het werk gedaan te krijgen. Er studeren 2 miljoen ingenieurs per jaar af in China. Mensen en werkkracht genoeg. Goed opgeleid, Engels sprekend (wereldtaal) met de bereidheid om Nederlands te leren. Als die slimme immigratie gebeurt, hebben we dan niet gewoon een bevolking van normale omvang die zelfs een gezondere bevolkingspiramide vormt. Die kunnen ook de kosten van die gemeenschap goed dragen samen. Het zijn ook geen gastarbeiders. Ze zullen blijven en zullen net als de Batavieren, Kaninefaten en Hugenoten een deel uit gaan maken van onze steeds veranderende bevolking. Misschien krijgen onze kleinkinderen wel meer kinderen zodat de bevolking snel vergroent. Misschien dat we op supersnelle productiemachines wel een arbeidsequivalenten belasting mogen heffen. Allerlei mogelijkheden en allerlei scenario’s.

Eén scenario kan ik niet aanvaarden…..dat Agnes met de PVV gaat praten. Voor mij geen Pact met de Duivel.
Ik overweeg om die reden na 35 jaar mijn lidmaatschap van het FNV op te zeggen.
Afgelopen 35 jaar hebben we iedere maand trouw onze contributie betaald. Wie geniet van het werk van de vakbonden moet er ook voor willen betalen. Maar ik heb mijn ouderwetse normen en waarden. Supergevoelig voor dreigend totalitarisme, intolerantie, dreigende scherpe conflicten tussen bevolkingsgroepen of een politiestaat.