De doos van Pandora is open

Een volk moet zijn nieuwsgierigheid naar populistisch en fascistisch besturen beteugelen. Dat kan natuurlijk niet. Als mensen onzeker worden en bang dat hun bezit in gevaar komt, hebben ze de neiging niet de moeilijke oplossingen te volgen maar de gemakkelijke. Er staat iemand op die als een slang groepen op een geloofwaardige manier weet te beschuldigen. En het volk heeft de neiging dat dan te volgen. Zo worden in Afrika soms honderdduizenden mensen met bijlen en klewangs afgeslacht. Opgejut door valse profeten, valse tongen…..

We hebben het eerder meegemaakt…..slachting van wijze voormannen door het gemene volk….de gebroeders de Wit. 1672

Onbegrijpelijk dat Christenen er massaal achteraan lopen en de gevaren niet onderkennen. Het risico is dat wilde groepjes verscholen achter de uitspraken van bijvoorbeeld Wilders en de PVV, gevolgd door de VVD en het CDA zich gaan manifesteren…..

Daarom wordt de doos van Pandora een paar keer per eeuw geopend, door het volk. Als je dat doet weet je niet wat er uit komt. Het is zo verleidelijk….

Pandora – De Griekse Mythologie
De god van het vuur, genaamd Hephaestus, maakte in zijn werkplaats de eerste vrouw: Pandora. Aanvankelijk was het een metalen beeld, maar het was zo mooi dat Zeus besloot het leven te schenken.Toen gaven alle goden haar op hun beurt een geschenk: schoonheid, kracht, slimheid, handigheid, overredingskracht. Hera gaf haar de nieuwsgierigheid die haar geen moment met rust zou laten. Zeus zond Pandora als geschenk aan Epimetheus die haar tot zijn vrouw maakte. Als huwelijksgeschenk kregen zij een mooie doos, versierd met goud en edelstenen. Deze doos zat op slot, maar Zeus had de sleutel erbij gegeven en tegen Pandora gezegd dat als ze gelukkig wilden leven, ze de doos nooit moest openen. Op een bepaald moment won de nieuwsgierigheid het en opende Pandora de doos.In een klap kwamen daar alle tegenslagen en onheil uit die een mens maar kunnen treffen: ziektes, verbittering, pijn en alle mogelijke kwaad. Als laatste kwam echter de hoop eruit, in de vorm van een vogel. Dat was de boodschap van de troost voor de mensheid.