Afgelopen dinsdag kwamen een grote groep buurtbewoners, bijna alle leden van B&W, een aantal raadsleden en een grote groep moskeebezoekers bij elkaar.
We spraken over de Koran, over gewoonten in beide culturen en wat bleek….
De gewoonten in Breda zo’n 30 jaar geleden leken heel veel op de huidige gewoonten uit de cultuur van moslims. Nog niet zo lang geleden kenden we volledige scheiding van onderwijs aan meisjes en jongens. Nog niet zo heel lang geleden werd wekelijks gevast en werd op vrijdag geen vlees gegeten.

In Breda vormt een groep openhartige en toegankelijke moslims het bestuur van de moskee. De manier waarop een imam wordt gezocht lijkt veel op het beroepen van een dominee. Weer een overeenkomst. Ze willen geen imam die uit Marokko komt of zo. Liever hebben ze een imam uit eigen kring, maar die zijn moeilijk te vinden. Ook hebben moskeeen last van het feit dat moslim jongeren steeds minder naar de moskee gaan, zoals de katholieke en protestantse kerken dat ook hebben.

En het verhaal van moeder Maria en timmerman vader Jozef die op 25 december onbevlekt ontvangen een kind kreeg, lijkt wel heel erg op een veel ouder verhaal uit Noord Afrika.