Als voorzitter van een stembureau, vond ik het verdwijnen van de stemcomputers destijds in mijn ogen volstrekt belachelijk. Het was vermakelijk hoor…de gedachte dat piratende radioamateurs om de hoek zouden kunnen loeren en die met heeeel veel ingewikkelde machinaties heel misschien zouden kunnen zien wat iemand stemde???? Met welk belang?? Echt nieuws voor Nico Schapendonk: radio amateurs vinden uit dat Henk Haarhuis op Heerkens heeft gestemd…..of nog erger, dat ie op zichzelf heeft gestemd….Nee dat is een scoop zeg…

nieuw type stemmachine

stemmen met touchscreen en reçu

Inmiddels zijn aan het systeem van stemmen zelf de nodige verbeteringen en vernieuwingen aangebracht. Langere openingstijden, perfect.
Overal stemmen in een willekeurig stembureau is natuurlijk prima. Iets minder romantisch voor de leden van het stembureau, maar veel meer vrijheid voor de kiezer.
Ook de verplichte identificatie vind ik persoonlijk een enorme verbetering, net als de ID bewijzen voor volmachten. Nog altijd niet perfect, maar veeeel minder fraudegevoelig.

Er schijnen nu stemmachines te zijn die na het bevestigen voor de “klant” een klein bonnetje uitdraaien. Ter controle. Dat bonnetje gaat in een envelopje en dat wordt in een stembus gedeponeerd. Controle langs twee kanten. Kun je ‘s avonds tellen eventueel en anders enkele willekeurige stembureaus controleren….

Wat zouden die machines kosten? Kunnen die er al in juni zijn??
Onmiddellijk doen.

En dan nog iets….het stemmen van oude mensen…werkelijk te zot voor woorden.
Ik vind dat de stembureau voorzitter een bepaalde mate van autoriteit zou moeten hebben om iemands identiteit vast te stellen. Een oud mensje terugsturen met haar id kaart die een maand of twee is verlopen, schaam je Nederland. Zorgvuldigheid prima. Maar mag er nog een beetje gezond verstand en menselijkheid in blijven???

Mensen niet met tweeën toelaten: helemaal akkoord.
Mensen meer dan twee machtigingen laten gebruiken: schande. Nooit accepteren.
Enige vorm van billijke souplesse bij de vaststelling van de identiteit…..ja, voorzitters van de stembureaus machtigen goede afweging te maken.

Tenslotte…..een gordijntje lijkt me voor de privacy nuttig.