Ik ben woedend op de schoonmaakbranche.
Ze kunnen er echt niks aan doen die werkgevers, zeggen ze….de markt dwingt hen tot contracten die onuitvoerbaar zijn. Wat een bullshit.

Het gevolg is dat werknemers 3,5 uur in dienst worden genomen om voor 4 uur werk te verrichten. Anders kan het knelcontract niet worden uitgevoerd. Dan zou er geen winst meer worden gemaakt. Ja, je moet wel als baas.
Tot overmaat van ramp krijgen mensen in de branche vaak van hun werkgever onvoldoende materiaal om het schoonmaakwerk goed te doen. Ik heb een voorbeeld gezien van 1 fles schoonmaakmiddel voor toiletten waar ze twee maanden mee moesten doen.

Laagbetaald, teveel werk en onvoldoende materialen….geen zin….voor jou tien anderen.

Daar kan ik echt voor naar den Haag gaan…..
Erger is dat overheden en grote bedrijven met veel kantoren meedoen met deze praktijken. Ze hebben besloten om de schoonmaaktaken te outsourcen aan een bedrijf. Ze zoeken het goedkoopste contract tegen de beste voorwaarden.
Uitbuiting is het gevolg. Ik hoop zo dat de gemeente Breda hier niet aan meewerkt. Anders moet deze grootste werkgever van Breda maar weer zelf schoonmaakpersoneel in dienst nemen.

Ooit werkte ASITO voor de Vrijwilligerscentrale.
Alle werkzaamheden waren tot de seconde beschreven. Maar ze waren er ‘s avonds, geen enkele binding met het werk. Klachten waren ingewikkeld.
Na een tijdje hebben we besloten om gewoon Vera in vaste dienst te nemen.
Die is nu al weer 15 jaar in dienst. Zo’n contract zal vast wel iets meer kosten dan de knelcontracten bij ASITO. Maar zij is er wel lekker overdag, spreekt het personeel, weet wat er aan de hand is, komt ook eens een handje toesteken, doet boodschappen en de was….ze is een zeer gewaardeerd lid van ons team.

Doe mij maar Vera met een gewoon fijn arbeidscontract.