De analyses in de Stem zijn zo gek nog niet.
Welke landelijke partij wil na vier jaar te zijn weggehoond en beschimpt door mijnheer Wilders c.s., in een kabinet? Zo werkt toch de politieke mores niet?
Het lijkt me eerlijk gezegd ondenkbaar dat er een kabinet met de PVV, zelfs met gedoogsteun zou ontstaan. Dit land is helemaal niet gebaat bij een kabinet met de PVV. Overigens zijn landen, zo blijkt uit een onderzoek, helemaal niet gebaat bij welk rechts kabinet ook. Liberaal-links is het meest vruchtbaar, en het meest sociaal.
Ik houd het voorlopig op een kabinet VVD-CDA en PvdA.
En dat wordt ook helemaal geen akkoord op hoofdlijnen, maar een goed dichtgetimmerd akkoord. Niemand mag eruit weg kunnen lopen, iedereen moet naar de achterban de keuzes kunnen uitleggen.

Het beste kabinet zou overigens nog altijd paars-plus zijn.
En als de onderhandelaars slim zijn, gebruiken ze zo’n kabinet ook om voor de langere termijn piketpalen te slaan. Je hoort er niks van, maar we hebben een grote bestuurlijke heroriĆ«ntatie nodig.

Zo’n kabinet kan bestuurslagen slopen. Provincie weg en Waterschappen weg.
Nieuwe, grotere bestuurlijke regio’s rechtstreeks onder Europa.
Teruggrijpen op de landsdelen van Pronk bijvoorbeeld….

De aanzet voor zulke grootschalige bestuurlijke veranderingen kun je denk ik het beste realiseren onder druk van bezuinigingen. En met de plattelandsbelangen van het CDA erbij krijg je het sowieso niet gedaan. Dus paarsplus….als meest gewenst.
Maar een middenkabinet als meest waarschijnlijk.